Wat doet een Senior-Politieman in haar/zijn vrije tijd?

Deze rubriek is nieuw in onze Nieuwsbrief en is de bedoeling dat we wat meer te weten komen wat een Senior-Politieman/vrouw doet of is gaan doen nadat hij de Politiedienst heeft verlaten. Het kan natuurlijk ook een hobby zijn die hij/zij al geruime tijd uitoefent zoals het kweken van speciale bloemen, schilderen, borduren, beeldhouwen, enz. kortom: Door middel van een zogenaamde interviewmethode zullen een aantal vragen gesteld worden om een beeld te krijgen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Wat doet u in uw vrijetijd?

Het verhaal van Rob Koerse.

Tijdens de laatste gepensioneerden bijeenkomt in de Malle Jan vroeg onze voorzitter Willem Welgraven of ik mijn vrije tijd nog een beetje door kwam. Ik antwoordde hem dat ik samen met mijn echtgenote Pauline een fantastische hobby hadden die heel goed de leegten in onze vrije tijd oplost.

Daar moet je dan maar eens een stukje over schrijven was zijn antwoord.

IMG_5555.JPG

Toen ik nog werkte en dat is intussen 11 jaar geleden hadden wij al een verzamel hobby. Wij spaarden kruideniers- en schoolartikelen.

Het was toen al een flinke verzameling geworden, zo erg zelfs dat in de huiskamer éérichtings verkeer ingesteld moest worden. Daarom besloten wij om de garage leeg te maken en daar een klein kruidenierswinkeltje te maken.  Voor de school spullen gold eigenlijk het zelfde. Daar onze jongste dochter inmiddels ook het huis had verlaten om samen te gaan wonen werd haar slaapkamer opgeofferd en verbouwd tot een schoolklas.

Het kruideniers winkeltje is ingericht als één uit de jaren '50 met allerhande artikelen uit die tijd.

winkel 01 (1).JPG

Het is typisch een dorpskruideniertje geworden, waar ongeveer 5 klanten tegelijk in konden en waar de overige klanten buiten moesten wachten. Naast kruideniers artikelen verkocht men in die tijd ook allerhande andere spullen zoals sigaren, sigaretten en shag . Ook kleine huishoudelijke artikelen kon men daar vinden zoals stopwol garen  en knopen. In het drogisterij gedeelte in die tijd vond men diverse zalfjes en natuurlijk ook de au de cologne 4711 en boldoot.

De schoolklas is intussen een echte klas geworden uit de jaren '50. Met een juf  bij het schoolbord en kinderen in de schoolbanken. De schoolplaten van o.a. Jetses mogen natuurlijk niet ontbreken.

 DSCF1786.JPG

Een aantal jaren geleden kwam een medewerkster van de dagopvang voor licht dementerende bij ons thuis. Zij vroeg of wij bij haar op de dagopvang konden komen om daar met verschillende oude voorwerpen een verhaaltje te komen vertellen over de jaren '50.

Wij zijn daar zeker driemaal geweest met de onderwerpen , de grote schoonmaak, het leven in de jaren '50 en de kindertijd/schooltijd.

Dit bleek voor de mensen zo'n succes dat wij intussen een programma hebben gemaakt over het leven in de jaren '50. Wij gaan dan via een weekindeling terug in de tijd en beginnen altijd met de maandag. Waar je ook bent en aan wie je het ook vraagt, het antwoord is altijd Maandag wasdag.

Wij praten dan over wassen en strijken, het huis schoonmaken, de boodschappen, op zaterdag in bad en zondag rustdag.

Intussen is deze presentatie zo'n mooi geheel geworden dat wij daar regelmatig mee naar, de zonnebloem, de verschillende vrouwenverenigingen,  verzorgingshuizen gaan

en zelfs op verjaardagen van mensen komen. Wij geven, gekleed in kleding uit de jaren '50 dan een presentatie van 2x drie kwartier en een kleine pauze ertussen.

Met spullen uit vier koffers vertellen wij dan over het leven in de jaren '50

Het geeft ons enorm veel  voldoening om te zien dat de ouderen zo genieten van onze presentatie.

Zo ziet u maar weer dat wij wel raad weten met onze vrije tijd.

Mocht u het kruideniers museum en de schoolklas willen bezoeken kom dan gerust even langs en mocht u belangstelling hebben om met ons terug naar de jaren '50 te gaan neem dan  contact met ons op voor een presentatie. Voor meer informatie kunt u altijd even kijken op onze website: www.van-vroeger-en-toen.nl .

Voorzitter Willem ik heb nu even verteld wat wij in onze vrije tijd uitspoken.  Over de andere bobby : brouwen van Zevenstar bier,  zal ik het maar niet hebben. Het stokje met  het onderwerp: "wat doet u in uw vrije tijd" kan rustig overgedragen worden aan de volgende persoon, bijvoorbeeld Peter Huijbers.